Testy punktowe z alergenami pokarmowymi – nowoczesne spojrzenie

Testy punktowe z alergenami pokarmowymi (prick tests) to nowoczesna metoda diagnostyki alergii pokarmowych. Polegają na naniesieniu na skórę niewielkich ilości wyciągów z potencjalnych alergenów i nakłuciu naskórka specjalną lancetką. Po 15–20 minutach ocenia się reakcję skórną – pojawienie się bąbla i rumienia świadczy o alergii natychmiastowej typu IgE-zależnej. Nowoczesne testy są bezpieczne, szybkie i pozwalają na jednoczesne badanie wielu alergenów. Uzupełnieniem są testy z krwi (oznaczanie swoistych IgE), testy prowokacyjne i dieta eliminacyjna. Nowoczesna diagnostyka pozwala na precyzyjne określenie przyczyny objawów, indywidualizację leczenia i unikanie niepotrzebnych restrykcji dietetycznych. Wskazaniem do testów są nawracające objawy alergii pokarmowej: pokrzywka, obrzęk, bóle brzucha, biegunki, wymioty, astma, atopowe zapalenie skóry. Wyniki testów powinny być interpretowane przez doświadczonego alergologa w kontekście objawów klinicznych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj