Turkuc podjadek (Gryllotalpa gryllotalpa) to pospolity owad zamieszkujący wilgotne gleby, ogrody i pola uprawne. Rozpoznawany po charakterystycznym, masywnym ciele, silnych odnóżach przednich (przystosowanych do kopania nor), oraz osobliwych dźwiękach wydawanych w okresie godowym. Nie jest zaliczany do szkodników groźnych dla człowieka – nie przenosi chorób, nie gryzie, nie atakuje. Problem pojawia się w ogrodnictwie i rolnictwie, gdzie żerując na korzeniach, bulwach i nasionach, bywa czynnikiem strat plonów oraz usychania młodych roślin. Zwierzę ten jest aktywny głównie nocą, ukrywa się głęboko pod ziemią, składa do 300 jaj na sezon. Zwalczanie turkucia podjadka polega na zastosowaniu pułapek, środków biologicznych oraz utrzymaniu odpowiedniej struktury gleby i płodozmianów. Groźba infestacji dotyczy głównie terenów świeżo przekopanych, wilgotnych lub w pobliżu cieków wodnych. Profilaktyka pozwala na ograniczenie nawrotu szkód. Edukacja ogrodników i używanie ekologicznych metod ochrony roślin ogranicza szkody przyrodnicze związane ze stosowaniem chemii.