Uczucie pieczenia w przełyku – czy to objaw zgagi

Uczucie pieczenia w przełyku, tzw. zgaga, to bardzo częsta dolegliwość, która dotyka osoby w różnym wieku. Zgaga pojawia się, gdy kwaśna treść żołądkowa cofa się do przełyku, drażniąc jego śluzówkę. Objawia się pieczeniem za mostkiem, odbijaniem, kwaśnym posmakiem w ustach, a czasem bólem gardła, chrypką czy kaszlem. Najczęstsze przyczyny to niewydolność dolnego zwieracza przełyku, nadwaga, ciąża, spożywanie tłustych, pikantnych potraw, kawy, alkoholu, palenie papierosów, stres i niektóre leki. Zgaga nasila się po obfitych posiłkach, w pozycji leżącej lub przy pochylaniu się. Przewlekła zgaga może prowadzić do powikłań – zapalenia przełyku, owrzodzeń, zwężeń czy przełyku Barretta (zmiany przednowotworowe). Leczenie polega na zmianie diety, unikanie czynników prowokujących, redukcji masy ciała, podnoszeniu głowy łóżka, stosowaniu leków zobojętniających, inhibitorów pompy protonowej lub antagonistów H2. W przypadku utrzymujących się objawów konieczna jest konsultacja gastroenterologiczna i diagnostyka endoskopowa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj