Właściwości zdrowotne czosnku – jak naturalnie wspierać odporność?

Czosnek od wieków uchodzi za jedno z najcenniejszych warzyw prozdrowotnych na świecie. Stosowany w medycynie ludowej, zyskał naukowe potwierdzenie swojej skuteczności, zwłaszcza w zakresie wzmacniania odporności. Czosnek (Allium sativum) zawiera ponad 200 substancji aktywnych, wśród których najważniejsza jest allicyna – związek powstający po rozgnieceniu lub pokrojeniu ząbka. To ona odpowiada nie tylko za charakterystyczny zapach, ale także za działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i wzmacniające układ immunologiczny.

Regularne spożywanie świeżego czosnku pobudza produkcję komórek odpornościowych, zwłaszcza limfocytów i makrofagów, które niszczą wirusy i bakterie. Czosnek zwiększa również ilość produkowanych interferonów i działa aktywizująco na układ obronny organizmu, dlatego skraca czas trwania przeziębień i łagodzi objawy grypy. Badania wykazały, że osoby regularnie stosujące czosnek rzadziej zapadają na infekcje dróg oddechowych, a ich układ immunologiczny szybciej wraca do sprawności po chorobie. Warto spożywać czosnek na surowo (np. dodawać do kanapek czy sałatek), bo gotowanie niszczy allicynę.

Czosnek obniża ciśnienie krwi, poziom „złego” cholesterolu LDL, działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Ma także właściwości antyoksydacyjne, czyli neutralizuje wolne rodniki powodujące starzenie się komórek. Ponadto czosnek zapobiega wielu nowotworom – największy wpływ stwierdzono w przypadku raka żołądka i jelita grubego.

Ostrożność powinny zachować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, zmagające się z chorobami żołądka czy wątroby oraz kobiety w ciąży – w tych wypadkach konieczna jest konsultacja z lekarzem. W sezonie infekcyjnym warto włączyć czosnek do codziennej diety – to najprostszy naturalny sposób na wzmocnienie odporności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj