woreczek żółciowy

Woreczek żółciowy (pęcherzyk żółciowy) to niewielki narząd położony pod wątrobą, magazynujący i zagęszczający żółć produkowaną przez wątrobę. Żółć jest niezbędna do trawienia tłuszczów i wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Najczęstszą chorobą pęcherzyka jest kamica żółciowa – powstawanie złogów, które mogą prowadzić do kolki żółciowej, zapalenia pęcherzyka, żółtaczki mechanicznej, a nawet zapalenia trzustki. Objawy to ból w prawym podżebrzu, nudności, wymioty, gorączka, żółtaczka. Diagnostyka obejmuje USG, badania krwi, czasem tomografię. Leczenie kamicy polega na diecie niskotłuszczowej, lekach rozpuszczających kamienie lub zabiegu chirurgicznym (cholecystektomia). Po usunięciu pęcherzyka można żyć normalnie, choć zalecana jest dieta lekkostrawna. Profilaktyka to zdrowa dieta, aktywność fizyczna, unikanie nadwagi i leczenie chorób współistniejących.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj