Wzdęcia i gazy to powszechny problem, który dotyczy osób w każdym wieku. Powstają w wyniku fermentacji niestrawionych resztek pokarmowych przez bakterie jelitowe, połykania powietrza podczas jedzenia, picia gazowanych napojów, szybkiego jedzenia czy stresu. Objawiają się uczuciem pełności, napięcia brzucha, odbijaniem, przelewaniem, a czasem bólem i oddawaniem gazów. Przyczyną mogą być nietolerancje pokarmowe (laktoza, gluten), zespół jelita drażliwego, zaparcia, infekcje, choroby trzustki, wątroby, celiakia. W profilaktyce ważna jest dieta – unikanie wzdymających produktów (fasola, cebula, kapusta, napoje gazowane), regularne posiłki, dokładne żucie, aktywność fizyczna i picie wody. W niektórych przypadkach konieczna jest diagnostyka: badania kału, testy oddechowe, USG brzucha, gastroskopia. Leczenie polega na eliminacji przyczyny, stosowaniu probiotyków, leków rozkurczowych i zmianie stylu życia.