Wzdęcia po posiłku z fasoli – jak je zminimalizować?

0
4

Wzdęcia po spożyciu fasoli to bardzo częsta dolegliwość, wynikająca z obecności alfa-galakto-oligosacharydów (np. rafinozy), które nie są trawione w górnym odcinku przewodu pokarmowego i fermentują w jelicie grubym. Produkty tej fermentacji to gazy, które powodują uczucie pełności, przelewania i wzdęcia. Aby zminimalizować wzdęcia, warto fasolę moczyć przed gotowaniem, gotować ją w świeżej wodzie i dodawać do potraw zioła ułatwiające trawienie (kminek, koper włoski, majeranek). Pomocne jest także jedzenie mniejszych porcji fasoli, dokładne przeżuwanie i stopniowe wprowadzanie strączków do diety. Niektóre osoby lepiej tolerują fasolę w postaci przetworzonej (np. tofu, tempeh) lub w połączeniu z lekkostrawnymi dodatkami. Jeśli mimo tych działań wzdęcia utrzymują się, warto skonsultować się z dietetykiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj