Wzrost liczby zachorowań na żółtaczkę pokarmową – przyczyny

W ostatnich latach obserwuje się wzrost liczby zachorowań na żółtaczkę pokarmową (wirusowe zapalenie wątroby typu A, WZW A). Główną przyczyną jest spożywanie skażonej wody, żywności, owoców morza oraz brak odpowiedniej higieny rąk. Wirus HAV przenosi się drogą pokarmową, a do zakażenia dochodzi najczęściej w miejscach o niskim standardzie sanitarnym, podczas podróży do krajów o wysokim ryzyku, wśród dzieci w żłobkach i przedszkolach oraz w środowiskach zamkniętych. Wzrost liczby zachorowań może być także wynikiem zaniedbań w szczepieniach ochronnych, migracji ludności oraz coraz częstszych podróży zagranicznych. Objawy żółtaczki pokarmowej to gorączka, osłabienie, nudności, bóle brzucha, żółte zabarwienie skóry i oczu. Leczenie polega na odpoczynku, diecie lekkostrawnej i nawodnieniu. Najskuteczniejszą profilaktyką jest szczepienie, dbanie o higienę, unikanie spożywania nieprzegotowanej wody i dokładne mycie rąk przed jedzeniem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj