Zakwaszenie organizmu to popularny termin używany w medycynie alternatywnej, opisujący rzekome zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej na skutek diety bogatej w produkty zakwaszające (mięso, nabiał, cukier, kawa). W rzeczywistości organizm zdrowego człowieka skutecznie reguluje pH krwi dzięki mechanizmom buforowym, pracy nerek i płuc. Prawdziwa kwasica metaboliczna występuje w ciężkich chorobach (cukrzyca, niewydolność nerek, zatrucia) i wymaga leczenia szpitalnego. Objawy przypisywane „zakwaszeniu” (zmęczenie, bóle mięśni, problemy skórne) są niespecyficzne i mogą wynikać z innych przyczyn. Dieta bogata w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty, odpowiednie nawodnienie i aktywność fizyczna wspierają zdrowie, ale nie ma dowodów na skuteczność tzw. „odkwaszania”. W przypadku podejrzenia zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej należy skonsultować się z lekarzem i wykonać odpowiednie badania.