Zatrucie pokarmowe to jedna z najczęstszych przyczyn nagłego pogorszenia samopoczucia po spożyciu skażonej żywności lub wody. Objawy zatrucia mogą być wywołane przez bakterie (np. Salmonella, Campylobacter, E. coli), wirusy (np. norowirusy, rotawirusy) oraz grzyby (np. pleśnie produkujące mykotoksyny). Najczęstsze symptomy to nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha, gorączka, osłabienie, czasem bóle głowy i mięśni. W przypadku zatrucia bakteryjnego objawy pojawiają się zwykle po kilku godzinach do kilku dni od spożycia skażonego produktu, często towarzyszy im wysoka gorączka i silne bóle brzucha. Zatrucia wirusowe cechują się gwałtownym początkiem, wodnistą biegunką, wymiotami i szybkim odwodnieniem. Zatrucia grzybicze są rzadsze, ale mogą być bardzo groźne – objawy pojawiają się później i mogą obejmować uszkodzenie wątroby, nerek, układu nerwowego. Leczenie polega głównie na nawadnianiu, lekkostrawnej diecie i odpoczynku. W ciężkich przypadkach konieczna jest hospitalizacja i leczenie przyczynowe. Kluczowa jest profilaktyka: mycie rąk, dokładne gotowanie żywności, unikanie nieświeżych produktów i picie bezpiecznej wody.