Zgaga – przyczyny i sposoby leczenia

Zgaga to uczucie pieczenia za mostkiem, spowodowane cofaniem się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Najczęstsze przyczyny to refluks żołądkowo-przełykowy, nieprawidłowa dieta (tłuste, ostre potrawy, kawa, alkohol), otyłość, ciąża, palenie papierosów, stres, niektóre leki (NLPZ, bisfosfoniany). Leczenie zgagi polega na modyfikacji stylu życia – unikanie obfitych posiłków, jedzenie małych porcji, niekładzenie się po jedzeniu, redukcja masy ciała, unikanie używek. Pomocne są leki zobojętniające (antacida), inhibitory pompy protonowej (omeprazol, pantoprazol), blokery H2 (ranitydyna). W przypadku przewlekłej zgagi lub obecności alarmujących objawów (utrata masy ciała, krwawienia, trudności w połykaniu) konieczna jest diagnostyka gastroenterologiczna.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj