Zioła prowansalskie to mieszanka suszonych ziół (tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, majeranek, szałwia, cząber), które nie tylko nadają potrawom wyjątkowy smak, ale także korzystnie wpływają na zdrowie układu pokarmowego. Zioła te pobudzają wydzielanie soków trawiennych, ułatwiają trawienie tłuszczów, łagodzą wzdęcia, zapobiegają niestrawności i działają przeciwbakteryjnie. Tymianek i oregano mają właściwości przeciwzapalne, rozmaryn wspomaga pracę wątroby, bazylia łagodzi skurcze żołądka, majeranek działa rozkurczowo, a szałwia reguluje wydzielanie żółci. Zioła prowansalskie są bogate w antyoksydanty, witaminy i minerały. Można je dodawać do mięs, warzyw, sosów, zup i sałatek. Przeciwwskazania do stosowania ziół prowansalskich to alergie, nadwrażliwość na poszczególne składniki oraz niektóre choroby przewodu pokarmowego (np. wrzody, refluks – ze względu na pobudzanie wydzielania soków żołądkowych). Regularne stosowanie ziół prowansalskich w kuchni wspiera zdrowie, poprawia smak potraw i urozmaica dietę.