Zioła szwedzkie to popularna mieszanka ziół o szerokim zastosowaniu, opracowana na podstawie receptury szwedzkiego lekarza Klausa Samsta i spopularyzowana przez Marię Treben. W skład mieszanki wchodzą m.in. aloes, mirra, szafran, rabarbar, korzeń arcydzięgla, manna, teriak, kamfora, korzeń kurkumy, senes, ziele dziewięćsiłu. Zioła szwedzkie mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, żółciopędne, przeczyszczające, poprawiają trawienie, łagodzą bóle brzucha, wspomagają odporność, przyspieszają gojenie ran (stosowane zewnętrznie). Stosuje się je w postaci nalewki, okładów, płukanek, a także doustnie (po rozcieńczeniu). Przeciwwskazania to ciąża, karmienie piersią, wiek dziecięcy, choroby wątroby, alergia na składniki. Przed zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem lub fitoterapeutą. Zioła szwedzkie nie zastępują leczenia farmakologicznego, ale mogą być wsparciem w terapii wielu dolegliwości.