Zioła szwedzkie to tradycyjna mieszanka ziołowa opracowana przez szwedzkiego lekarza Klausa Samsta, a spopularyzowana przez Marię Treben. Skład mieszanki obejmuje m.in. arcydzięgiel, aloes, szafran, mirrę, rabarbar, kurkumę, kamforę, teriak, senes, korzeń dziewięćsiłu, korzeń arcydzięgla, manna, ziele piołunu. Zioła szwedzkie działają wielokierunkowo: pobudzają trawienie, oczyszczają organizm, wspierają pracę wątroby i nerek, łagodzą bóle brzucha, niestrawność, wzdęcia, poprawiają apetyt, działają przeciwzapalnie i wzmacniają odporność. Stosuje się je w postaci nalewki, naparu lub okładów zewnętrznych (na rany, stłuczenia, bóle mięśni). Mieszanka jest dostępna w aptekach i sklepach zielarskich. Przeciwwskazania to ciąża, karmienie piersią, dzieci, alergie na składniki oraz niektóre choroby przewodu pokarmowego (np. wrzody, kamica żółciowa). Zioła szwedzkie warto stosować z umiarem, jako wsparcie zdrowia i profilaktyki, pamiętając o konsultacji z lekarzem w przypadku przewlekłych chorób.