Żółć to żółtozielony płyn produkowany przez komórki wątroby, magazynowany i zagęszczany w pęcherzyku żółciowym. Składa się z kwasów żółciowych, bilirubiny, cholesterolu, fosfolipidów oraz wody. Jej podstawową funkcją jest emulgacja tłuszczów w jelicie cienkim – rozbijanie ich na drobniejsze krople, co znacznie ułatwia enzymatyczne trawienie i wchłanianie przez komórki jelitowe. Żółć transportuje również produkty rozpadu hemoglobiny (bilirubina) oraz neutralizuje bakterie. Wydzielanie żółci stymulowane jest przez spożycie tłustych pokarmów. Zaburzenia produkcji lub odpływu żółci prowadzą do kamicy żółciowej, żółtaczki, problemów z wchłanianiem tłuszczów oraz przewlekłych biegunek. Dbałość o zdrową wątrobę, dietę ubogą w tłuszcze nasycone i regularną aktywność fizyczną wspomaga prawidłowy przepływ i produkcję żółci. W razie dolegliwości przewodu pokarmowego dobrze wykonać badania funkcji wątroby i pęcherzyka żółciowego.