Żółtaczka pokarmowa – objawy i sposoby leczenia

Żółtaczka pokarmowa, znana też jako żółtaczka zakaźna typu A, jest wirusową chorobą wątroby wywoływaną przez wirus HAV. Do zakażenia najczęściej dochodzi drogą pokarmową, poprzez spożycie skażonej wody lub żywności, dlatego często pojawia się w okresie wakacyjnym lub w miejscach o złych warunkach sanitarnych. Objawy rozwijają się zwykle po kilku tygodniach od zakażenia i obejmują ogólne osłabienie, bóle mięśni, stawów, brak apetytu, nudności, wymioty, ból w prawym podżebrzu, świąd skóry, zażółcenie skóry i białek oczu, ciemny mocz oraz odbarwiony stolec. U dzieci przebieg może być łagodny lub bezobjawowy, u dorosłych objawy bywają bardziej nasilone. Rozpoznanie opiera się na badaniach krwi: charakterystyczne są podwyższone enzymy wątrobowe (ALT, AST) oraz obecność przeciwciał anty-HAV. Leczenie żółtaczki pokarmowej jest objawowe – polega na odpoczynku, lekkostrawnej diecie, unikaniu alkoholu i leków obciążających wątrobę oraz obfitym nawadnianiu. Chory powinien być izolowany od innych do czasu ustąpienia objawów, by ograniczyć szerzenie zakażenia. Kluczowa jest profilaktyka – szczepienia, przestrzeganie zasad higieny, unikanie spożywania nieprzegotowanej wody i mycie rąk przed posiłkami. Rokowanie w żółtaczce typu A jest dobre i zdecydowana większość chorych wraca do pełni zdrowia bez trwałych powikłań.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj