Źródła zakażeń bakterią E. coli

Escherichia coli (E. coli) to bakteria naturalnie występująca w jelitach człowieka i zwierząt, ale niektóre jej szczepy mogą powodować groźne zakażenia. Do najczęstszych źródeł zakażenia należą: spożycie skażonej wody lub żywności (surowe mięso, niepasteryzowane mleko, warzywa i owoce myte zanieczyszczoną wodą), kontakt z osobą zakażoną, niewłaściwa higiena rąk, kontakt ze zwierzętami gospodarskimi. E. coli jest główną przyczyną zatruć pokarmowych, zakażeń układu moczowego, a niektóre szczepy wywołują ciężkie powikłania (zespół hemolityczno-mocznicowy). Profilaktyka obejmuje dokładne mycie rąk, unikanie spożywania surowych produktów pochodzenia zwierzęcego, picie przegotowanej wody, mycie warzyw i owoców oraz dbanie o higienę w kuchni. W razie objawów zakażenia (biegunka, gorączka, bóle brzucha) należy skonsultować się z lekarzem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj